MOROTS OCH PALSTERNACKS TZATZIKI

 

Ingredienser.

  • 2 medelstora morötter
  • 1 medelstor palsternacka
  • 2-3 msk olja valfri
  • 3 dl turkisk youghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 lime, rivet skal och saft
  • salt, peppar efter smak

 

Gör så här:

Skala, riv grönsakerna ,

fräs i oljan med vitlöken några minuter.

De skall fortfarande vara lite krispiga.

Låt svalna.

 

Blanda youghurt, med lime skal och saft,

rör ner grönsakerna och rör om till en röra.

(Gott till fisk, kött, kyckling)

 

 

 

 GRANOLA

Ingredienser:

  • 1 liter havregryn
  • Pecannötter
  • Valnötter
  • Solrosfrön
  • Pumpakärnor
  • Kokosolja (ca 2 dl)
  • Flytande honung/kokossocker (ca 1 dl eller efter smak)

 

Gör så här:

  • Blanda ingredienserna och rör om
  • Fördela i ett tunt lager på plåt med silikonmatta eller bakplåtspapper
  • Rosta i ugn i 210 grader i ca 12 minuter
  • Låt svalna i ca 15 minuter

 

Strö på:

  • Kanel
  • Tranbär
  • Gojibär
  • och ev. annan torkad frukt

 

Förvara i burk med tättslutande lock

 

SNABB OCH LÄTTLAGAD KYCKLING   2 pers

300 g färdigskuren minutkyckling Classic (eller med någon smak). Finns i charkdisken bland smörgåsmat och kan även ätas direkt.

Du behöver:

100 g ca rökt skinka skuren i mindre bitar

10 cm purjo både vita delen och gröna, väl sköljd och skuren i strimlor.

En liten burk Créme fraiche (ej lätt), naturell

Riven ost i önskad mängd, jag använder ca 50 -100 gram

Salt och vitpeppar

 

Servera med kokt ris ex boil in bags påsar.

 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Smörj en ungsfast form
  • Lägg den färdigskurna kycklingen i botten på formen
  • Rör ihop alla andra ingredienser till röran
  • Obs! Osten skall räcka både till röran och att strö ovanpå. Det är gott med mycket ost.
  • Häll röran ovanpå kycklingen och ställ in i ungen tills den fått färg.
  • Det tar ungefär 20-30 min beroende på ugn.

Serveras med ris och en god enkel sallad.

Ät och njut, denna rätt är god både till lunch, förrätt eller middag.