HÄRLIGA MANDELKAKOR

25 st.ca

Ugn 200 gr ca 10 min.

 

Ingredienser:

200 g sötmandel mald

1 dl florsocker

2 msk aprikosmarmelad

2 äggvitor

1 tsk äkta vaniljsocker

 

Gör så här:

 

  •  Kör mandeln i matberedare eller mal den i kvarn.
  •  Blanda väl med florsockret och aprikosmarmeladen.
  •  Vispa äggvitorna till hårt skum.
  •  Vänd ner äggvitorna försiktigt i mandelblandningen till en smet.
  •  Klicka ut 25 kakor på bakpappersklädda plåtar
  •  Grädda kakorna i ca 10 minuter mitt i ugnen tills de får en gyllene färg.

    Låt svalna helt innan du förpackar dem. 

 

 

Ungersk gulasch 

4 portioner

 

Du behöver

3 gula lökar

5 vitlöksklyftor

Ca 800 g grytbitar av nöt

2 msk olja

4 msk tomatpuré

1½ tsk mald kummin

1½ tsk torkad mejram

3-4 tsk paprikapulver

8 dl kalvfond (vatten och fond)

2 röda paprikor

Ev. maizena

Salt

Peppar

1 citron

Ev. potatis nedskuren i grytan sista 15 min

 

Gör så här

Skala lök och vitlök. Skiva löken och vitlöken.

Bryn köttet i olja i omgångar.

Tillsätt löken den sista omgången och låt den bryna tillsammans med tomatpurén. Tillsätt kummin, mejram och paprikapulver.

Häll på kalvfonden. Koka sakta under lock i ca 1 timme eller tills köttet har blivit mört.

Dela och kärna ur paprikorna och skär i ca 1 cm tärningar.

Tillsätt paprikan efter ca 30 min.

Red ev. av grytan med maizena utblandat med lite vatten, smaksätt med salt, peppar och några droppar citronsaft.

Servera gärna med ris eller potatismos, gräddfil och saltgurkor.

 

 

 

LÄTTLUNCH MED TONFISK

2 Pers

Du behöver:

1 liten gul lök

2 kokta ägg

2 burkar tonfisk

1 dl blandade grönsaker ( ärtor, majs, morötter).

2 kokta potatisar

1 dl majonäs

4 skivor toastbröd

Salt, peppar och en nypa socker.

 

Gör så här:

1, Koka äggen i 10 min och låt dem kallna i kallt vatten.

2, Hacka löken fint.

3, Tärna potatisen

4, Dela tonfisken i mindre bitar

5,Blanda grönsakerna med majonäs,samt övriga ingredienser

  krydda efter smak.

6,Rosta toasten och servera dem till rätten.

 

 

 

 

 

 

 

Kar de Mummas mandeltårta med kaffekräm

 

Du behöver:

300 g mandelmassa

½-1 tsk stött kardemumma

 

Kräm:

150 g smör

1½ dl florsocker

2 äggulor

1 tsk vaniljsocker

2 msk stött pulverkaffe

 

Garnering:

flagad mandel

ev. mörk choklad

 

Gör så här:

Blanda mandelmassa med ovispade äggvitor och kardemumma.

Bred ut på bakplåtspapper till en rund botten, ca 1 cm hög.

Grädda ca 15 min i 175 grader.

Rör alla ingredienser till krämen smidig.

Bred ut krämen på den svalnade tårtbotten.

Garnera med rostad flagad mandel och ev. skrapad mörk choklad.

 

Lycka till!

 

 

 

KALL BEASÅS

 

Du behöver:

2 dl créme fraiche

2 1/5 msk torkad dragon

1 tsk dijongsenap

2 msk flytande kycklingfond

1/2 msk vitvinsvinäger

1 nypa socker

1 nypa salt

1/2 nypa svartpeppar (finmalen).

 

Gör så här:

Häll créme fraiche i en bunke, smula ner dragonen . (riktigt välsmulad nästan som pulver )

Tillsätt alla övriga ingredienser. Det blir en god och enkel sås att njuta av.

 

Den går att använda till såväl fisk, som kött eller annan kall mat, även till dipp.

Tips ! Jättegod till Kebab.

 

Lycka till !

 

 

 

 

 

 

 

 

SVAMSTUVNING I ÄGGSTANNING

 

Svampstuvning:

1 liter rensad svamp

1-2 msk smör eller margarin

1-2 msk finhackad lök

3 msk vetemjöl

3 dl grädde och/eller mjölk

½ tsk salt

1 krm vitpeppar

 

Omelettsmet:

7 ägg

2 dl mjölk

2 dl grädde

Salt peppar

 

Gör så här:

1. Skär svampen i mindre bitar.

 

2. Fräs matfettet i en kastrull. Tillsätt svampen och löken.

 

3. Låt svampen småkoka tills all vätska kokat in och det doftar från svampen och matfettet.

 

4. Strö på mjölet, späd med vätskan lite i taget (en del av grädden kan ersättas med gräddfil men tillsätt den då mot slutet av tillagningen).

 

5. Låt svampen koka några minuter.

 

6. Smaka av stuvningen med salt och eventuellt peppar.

 

7. Vispa samman omelettsmeten med några slag av en gaffel.

 

8. Häll svampstuvningen i botten på en stor form, alt. två mindre formar.

 

9. Häll över omelettsmeten.

 

10. Grädda i ugn 200 grader i 15 – 20 minuter.

 

 

RABARBERPAJ MED SMULTÄCKE

Smultäcke:

100 gr äkta smör ( blir godast då )

3 msk strösocker

1 1/2 dl havregryn

1 1/2 dl vetemjöl

2 tsk vaniljsocker.

 

Önskas mycket smuldeg gör en dubbel sats.

 

Fyllning:

Ca 500 gr rabarber skuren i bitar.

1 1/2 dl strösocker

1 1/2 - 2 msk potatismjöl

 

Gör så här:

Smält smöret i en kastrull,

rör ner socker, mjöl havregryn

och vaniljsockret.

 

Blanda rabarber, socker potatismjöl.

Bred ut fyllningen i en form. Strö över

smultäcket. Grädda pajen i 225 gr ugnsvärme

ca 20 min men passa på så att den inte bränns.

Servera med glass, grädde eller vaniljsås

Lycka till !

 

 

Gratinerat vitlöksbröd med ost & örter

ca 16 bitar

 

Smakrikt bröd med vitlök, ost och oregano

 

25 g jäst

2 ½ dl vatten, fingervarmt

2 msk rapsolja

1 tsk salt

6-7 dl vetemjöl

 

Garnering

2 msk olivolja

2-3 vitlöksklyftor, pressade

ca 200 g lagrad ost, t ex Präst- eller Västerbottensost

ca 1 dl färsk oregano, hackad

 

Gör så här:

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt vatten, olja, salt och vetemjöl, lite i taget. Rör ihop allt till en smidig deg och knåda den kraftigt i några minuter.

 

2. Kavla ut degen till en rektangel, ca 30x40 cm, ca ½ cm tjock. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 min. Sätt ugnen på 250 grader.

 

3. Tryck hål i degen med pekfingret så att inga luftbubblor bildas under gräddningen.

 

4. Garnering: Blanda olja och vitlök i en skål. Pensla blandningen på degplattan och strö över ost och oregano.

 

5. Grädda brödet mitt i ugnen i ca 15 min. eller tills det har fått fin färg. Låt det svalna något på plåten. Skär brödet i bitar med en vass kniv. Servera det lite ljummet. Har det hunnit stelna innan gästerna kommer, kan du mjuka upp det i mikron i 30-45 sek.

 

 

KLADDKAKA MED VIT CHOKLAD

 

150 Gram smör

200 gram vit choklad

1 1/2 dl florsocker

3 ägg

1 1/2 dl lemon curd

2 1/2 dl vetemjöl

Skal av en halv citron (rivs), i kaksmeten.

inget bakpulver behövs.

 

Pudra florsocker över innan servering.

 

1. Sätt ugnen på 175 grader

Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en rund form med

löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Smörj och mjöla kanten.

 

2. Smält matfettet i en kastrull. Ta kastrullen från värmen

och tillsätt chokladen, som brutits i bitar. Rör om tills chokladen

smälts.

 

3. Tillsätt florsocker och äggen, ett i taget, och rör smeten slät

mellan äggen. Tillsätt lemon curd och rör åter smeten slät.

 

4. Bred ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen

av ugnen i 20-25 minuter. Kakan skall vara gungig i mitten.

 

5. Servera kakan ljummen eller värm i micron några sekunder, innan

serveringen. Vispa grädde och spritsa bredvid, eller på kakan.

 

Obs! Kolla att din ugn håller rätt värme. Ett tips är: 20 minuter

för extra kladdig kaka (det är min favorit tid i ugnen).

 

Lycka till !

 

 

 

Himmelska chokladbollar

 

Du behöver:

100 g dadlar

2 msk kokosfett eller smör

2 msk kakao

2 msk kallt kaffe

1 dl havregryn

1 dl kokos

 

Gör så här:

Kör alla ingredienser i en matberedare till en slät massa

Ställ kallt en stund

Rulla bollarna i kokos

Förvara i kylskåp

 

Variera smak:

Istället för kaffe, ta apelsinsaft

Istället för kokos, rulla bollarna i kakao eller strössel

Byt ut kaffet mot vatten och arrakarom, så har du en arrakboll

 

 

SEMLOR 12-13 st

 

Du behöver:

50 g smör

2,5 dl mjölk

25 g jäst

1 kryddmått salt

1 tsk kardemumma

1 ägg

3/4 dl socker

7-8 dl mjöl (spara lite till utbaket.

(3 dl visprädde till ovandelen av semlorna.)

 

Fyllningen:

200 gram mandelmassa och grädde och mjölk.

Vispa grädden och lägg ovanpå mandelmassan.

Strö över lite florsocker.

 

 

Gör så här:

Ljumma mjölken, tillsätt jästen och rör ut den. Tillsätt övriga

ingredienser och det mesta av mjölet.

 

Låt degen jästa övertäckt i 30 minuter och baka ut till 12-13

semmelbullar. Lägg dem på bakpappersklädd plåt och låt jäsa

i ytterligare 30 minuter.

 

Grädda dem mitt i ungen i 250 grader, ungefär 5-7 minuter.

Lägg dem på galler att svalna.

 

Mandelmassan:

Riv mandelmassan grovt, blanda med 1/2 dl grädde och 1/2 dl mjölk.

Lägg stora klickar i varje semla och garnera med vispgrädde.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frukt- och nötbröd

Ingredienter till två bröd

 

300 g torkade frukter & bär (äpplen, aprikoser, blåbär...)

300 g blandade frön & nötter (pumpakärnor, solrosfrön, cashewnötter...)

2 dl grovt rågmjöl

4 dl dinkelsikt (240 g)

2 tsk bikarbonat

2 tsk salt

1 l naturell yoghurt

 

Gör så här:

 

1) Sätt ugnen på 175 grader

Grovhacka frukten och nötterna

Blanda frukten och nötterna med rågmjöl dinkelsikt, bikarbonat och salt

Blanda ner yoghurt

Rör ihop till en jämn smet

 

2) Häll smeten i två smorda, sesambeströdda (eller bakplåtspappersklädda) avlånga formar,  ca 1½ l ivardera formen

Strö på lite mjöl

Grädda bröden i nedre delen av ugnen ca 1½ tim.

Låt brödet stå kvar i formarna ca 5 min, vänd därefter upp dem och låt kallna på galler

Brödet blir bättre när det får vila över natten

Passar perfekt till lagrade ostar

 

 

 

God inlagd sill.

Du behöver:

1 burk urvattnade sillfiléer

3 pressade citroner

1 dl kokt vatten

2 dl strösocker

3 msk dill klippt

1 bit purjolök vit och grönt ca 10 cm

1 röd lök

1 morot

10 krossade kryddpepparkorn

 

Låt sillen stå och dra 2-3 dagar.

 

Gör så här:

Skär filéerna i mindra bitar

Pressa saften ur citronerna och

blanda med sockret.

Häll över 1 dl avsvalnat kokt vatten

Lägg i dillen klippt i små bitar

Skär purjon i små slantar och lägg i lagen

Skär löken i skivor och dela dem gärna

på mitten, lägg i lagen

Skär moroten i slantar och lägg ner i lagen

Lägg i de krossade kryddpepparkornen i lagen

 

Du får en snabb härlig julaftons sill ät och njut !

 

 

 

 

 

 

 

”Rutans” kaka

 

Rör ihop 2 hg smör eller margarin med 2 hg socker

Tillsätt 3 ägg, ett i taget

Blanda i 2 hg korinter

Tillsätt 2 hg mjöl

Grädda i en avlång brödform, i 175 grader i ca 1 timme

 

 

Småkakor med havre.

 

Du behöver:

200 gr smör

4 msk socker ( bra för diabetiker också )

1 1/2 dl havregryn

3 dl vetemjöl

1 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

 

Rör matfett och socker pösigt, tillsätt

havregryn och mjölet. Gör kulor och platta

till med en gaffel. Lägg dem på bakpapper

och grädda i 200 gr i ca 10 min.

 

Fantastiskt goda och söta !

 

 

 

 

 

 Granola-bars med bär och kanel

Du behöver:

  • 100 g smör (samt lite extra att smöra formen med)
  • 200 g havregryn
  • 100 g solrosfrön
  • 50 g sesamfrön
  • 50 g hackade valnötter
  • 3 msk honung
  • 100 g ljust muskovadosocker
  • 1 tsk mald kanel
  • 100 g torkade bär (tranbär, körsbär eller blåbär) blanda gärna

 

Gör så här:

Värm ugnen till 160 grader (varmluft 140 grader).

Smöra en form, ca 18x25 cm.

Blanda havregryn, fröerna samt valnötterna i en liten långpanna och rosta i ugnen ca 5–10 minuter.

Under tiden, smält smöret, honungen och sockret i en kastrull, rör om tills smöret smält.

Häll i havregryn, kanel och de torkade bären och blanda väl.

Häll röran i den smörade, förberedda formen och tryck lätt ner smeten.

Baka i den förvärmda ugnen i ca 30 minuter.

Låt den svala i formen och skär den sedan i 12 bitar.

 

 

MOROTS OCH PALSTERNACKS TZATZIKI

 

Ingredienser.

  • 2 medelstora morötter
  • 1 medelstor palsternacka
  • 2-3 msk olja valfri
  • 3 dl turkisk youghurt
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1/2 lime, rivet skal och saft
  • salt, peppar efter smak

 

Gör så här:

Skala, riv grönsakerna ,

fräs i oljan med vitlöken några minuter.

De skall fortfarande vara lite krispiga.

Låt svalna.

 

Blanda youghurt, med lime skal och saft,

rör ner grönsakerna och rör om till en röra.

(Gott till fisk, kött, kyckling)

 

 

 

 GRANOLA

Ingredienser:

  • 1 liter havregryn
  • Pecannötter
  • Valnötter
  • Solrosfrön
  • Pumpakärnor
  • Kokosolja (ca 2 dl)
  • Flytande honung/kokossocker (ca 1 dl eller efter smak)

 

Gör så här:

  • Blanda ingredienserna och rör om
  • Fördela i ett tunt lager på plåt med silikonmatta eller bakplåtspapper
  • Rosta i ugn i 210 grader i ca 12 minuter
  • Låt svalna i ca 15 minuter

 

Strö på:

  • Kanel
  • Tranbär
  • Gojibär
  • och ev. annan torkad frukt

 

Förvara i burk med tättslutande lock

 

SNABB OCH LÄTTLAGAD KYCKLING   2 pers

300 g färdigskuren minutkyckling Classic (eller med någon smak). Finns i charkdisken bland smörgåsmat och kan även ätas direkt.

Du behöver:

100 g ca rökt skinka skuren i mindre bitar

10 cm purjo både vita delen och gröna, väl sköljd och skuren i strimlor.

En liten burk Créme fraiche (ej lätt), naturell

Riven ost i önskad mängd, jag använder ca 50 -100 gram

Salt och vitpeppar

 

Servera med kokt ris ex boil in bags påsar.

 

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Smörj en ungsfast form
  • Lägg den färdigskurna kycklingen i botten på formen
  • Rör ihop alla ingredienser till röran
  • Obs! Osten skall räcka både till röran och att strö ovanpå. Det är gott med mycket ost.
  • Häll röran ovanpå kycklingen och ställ in i ungen tills den fått färg.
  • Det tar ungefär 20-30 min beroende på ugn.

Serveras med ris och en god enkel sallad.

Ät och njut, denna rätt är god både till lunch, förrätt eller middag.